Ρούμπιν: Πιθανότερα αντίποινα σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας παρά σε αμερικανικές βάσεις στην Ασία

«Μην πιστεύετε ότι οι Ιρανοί θα ανταποδώσουν με τον τρόπο που περιμένουμε», ανέφερε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν - Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν ζωντανό τον Χαμενεΐ 

Ρούμπιν: Πιθανότερα αντίποινα σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας παρά σε αμερικανικές βάσεις στην Ασία

Μετά το αμερικανικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ο πλανήτης περιμενει με κομμένη την ανάσα την απάντηση της Τεχεράνης 

Μετά τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων την Κυριακή, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, o πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικός σε θέματα των κρατών της Μέσης Ανατολής, Μάικλ Ρούμπιν, δήλωσε ότι οι Ιρανοί δεν θα ανταποδώσουν με τον τρόπο που αναμένεται.

Μιλώντας στο δίκτυο ANI, ο Ρούμπιν δήλωσε ότι θα ανησυχούσε πολύ περισσότερο για επιθέσεις σε εμπορικό κέντρο στο Ντάλας του Τέξας ή στην Αϊόβα παρά για τις αμερικανικές βάσεις στο Μπαχρέιν της Δυτικής Ασίας. «Το Ιράν συχνά αντιδρά με απειλές. Ωστόσο, μερικές φορές η αντίδρασή του είναι πολύ πιο περιορισμένη, υποδηλώνοντας ότι δεν θέλει να προχωρήσει περισσότερο. Υποψιάζομαι ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ θα πρέπει να αντιδράσει απλώς και μόνο επειδή η νομιμότητά του είναι τόσο συνδεδεμένη με αυτό το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Πέρα από αυτό, ακούμε πολλές συζητήσεις για τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, για το αν θα μπορούσαν να γίνουν στόχος. Δεν νομίζω ότι οι Ιρανοί θα ανταποδώσουν με τον τρόπο που περιμένουμε. Θα ανησυχούσα πολύ περισσότερο για ένα εμπορικό κέντρο στο Ντάλας του Τέξας ή στην Αϊόβα παρά για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Μπαχρέιν ή στο Κατάρ», ανέφερε ο Ρούμπιν.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν νεκρό τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ γιατί επιδιώκουν να υπάρχει κάποιος ανώτατος αξιωματούχος να υπογράψει την μεταπολεμική συνθήκη ειρήνης - με ό,τι αυτή μπορεί να περιλαμβάνει- για λογαριασμό του Ιράν και όχι να βυθιστεί η χώρα στο χάος.

Τι αναφέρουν τα δυτικά ΜΜΕ

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ανησυχητικές εκτιμήσεις για την κατάσταση μετά την αμερικανική επίθεση στο Ιράν.

Οι Financial Times αποκαλούν την απόφαση «πολιτικό στοίχημα», λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει σε κίνδυνο την προεδρία του καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται σε πόλεμο με το Ιράν. «Οι επιθέσεις των ΗΠΑ σηματοδότησαν ένα σημαντικό σημείο καμπής για τον Τραμπ, ο οποίος έκανε εκστρατεία για μια δεύτερη θητεία με την πλατφόρμα ότι θα ήταν ειρηνοποιός που θα έβαζε τέλος σε «για πάντα πολέμους»», ανέφερε το άρθρο.

Ταυτόχρονα, το Reuters γράφει ότι με την πρωτοφανή απόφασή του να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Τραμπ έκανε αυτό που είχε ορκιστεί εδώ και καιρό να μην κάνει παρενέβη σε έναν μεγάλο ξένο πόλεμο. «Μια δραματική επίθεση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στην πιο οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν βαθιά υπόγεια, θα ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ στα δύο χρόνια της θητείας του και θα συνοδευόταν από κινδύνους και άγνωστες συνέπειες. Ο Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την Τεχεράνη κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ, την πιο ζωτική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο, ή με επιθέσεις σε αμερικανικές και συμμαχικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ και ενεργοποιώντας ομάδες που στοχεύουν αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, λένε οι αναλυτές. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη, πιο παρατεταμένη σύγκρουση από ό,τι έχει οραματιστεί ο Τραμπ, απηχώντας τους «αέναους πολέμους» που έδωσε η Αμερική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τους οποίους χαρακτήρισε «ηλίθιους» και ορκίστηκε να μην εμπλακεί ποτέ», γράφει η εφημερίδα.

Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τον τίτλο «Μια στρατιωτική επίθεση που απέφυγαν οι προκάτοχοί του: Ο Τραμπ αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο». «Για τον Τραμπ, η απόφαση να επιτεθεί στην πυρηνική υποδομή ενός εχθρικού κράτους έχει γίνει το πιο επικίνδυνο ρίσκο της δεύτερης θητείας του. Στοιχηματίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποκρούσουν τυχόν εντολές από την ηγεσία του Ιράν για αντίποινα εναντίον των περισσότερων από 40.000 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν σε βάσεις σε όλη την περιοχή, όλες εντός εμβέλειας ιρανικών πυραύλων παρά τις οκτώ ημέρες ισραηλινών επιδρομών. Και, το πιο σημαντικό, στοιχηματίζει ότι έχει καταστρέψει τις πιθανότητες του Ιράν να ανοικοδομήσει ποτέ το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εάν το Ιράν πραγματικά αποτύχει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, εάν αποδυναμωθεί η εξουσία του αγιατολάχ ή εάν η χώρα εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ο Τραμπ αναμφίβολα θα ισχυριστεί ότι μόνος του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ της Αμερικής για να επιτύχει έναν στόχο που οι τέσσερις τελευταίοι προκάτοχοί του θεωρούσαν πολύ επικίνδυνο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανότητα. Το Ιράν θα μπορούσε σταδιακά να ανακάμψει και να συνεχίσει να εργάζεται στο πυρηνικό του πρόγραμμα υπόγεια, ακολουθώντας το μονοπάτι της Βόρειας Κορέας. Σήμερα, η Βόρεια Κορέα διαθέτει 60 ή περισσότερα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, ένα οπλοστάσιο που πιθανώς την καθιστά πολύ ισχυρή για να επιτεθεί. Το Ιράν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσει μακριά τις μεγαλύτερες εχθρικές δυνάμεις και να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ από το να πραγματοποιήσουν... άλλη μια επιχείρηση σαν αυτή που φώτισε τον ιρανικό ουρανό το πρωί της Κυριακής», γράφει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (1)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή